struka(e):

laktobacili (lat. lac, genitiv lactis: mlijeko + bacil), rod grampozitivnih štapićastih bakterija Lactobacillus, koje šećere razgrađuju u mliječnu kiselinu fermentativnim putem. S pomoću pojedinih vrsta laktobacila dobivaju se različiti proizvodi mliječno-kiseloga vrenja (jogurt, kefir, kiselo mlijeko). Neki laktobacili, sastojci tzv. biojogurta (Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus), u probavnome traktu proizvode antibakterijske tvari (probiotici: reuterin) koje inhibiraju rast nepoželjnih proteolitičkih bakterija. Laktobacili imaju važnu ulogu u siliranju krmiva, prirodnom konzerviranju zelja i maslina, pretvorbi jabučne u mliječnu kiselinu u vinu (Lactobacillus plantarum), pri zrenju kobasica i salama (Lactobacillus sake, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus plantarum) te u industrijskoj proizvodnji tehničke ili prehrambene mliječne kiseline iz melase i škrobnih hidrolizata (Lactobacillus delbrückii) ili sirutke (Lactobacillus delbrückii ssp. bulgaricus). Također su uzročnici zubnoga karijesa, kvare pivo (Lactobacillus brevis) i vino te smanjuju prinos u proizvodnji etanola.

Citiranje:

laktobacili. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/laktobacili>.