struka(e): agronomija
ilustracija
LEĆA, kultivirana, Lens culinaris

leća (Lens), rod jednogodišnjih biljaka iz por. mahunarki (Fabaceae) s 5 vrsta, koje se prema promjeru sjemena dijele u dvije gl. skupine: sitnosjemene, promjera 2 do 6 mm, svijetložute do crne boje, i krupnosjemene, promjera 6 do 9 mm, svijetlozelene boje. Sitnosjemena leća uzgaja se u ist. i jugoist. Aziji i Africi, a krupnosjemena na Sredozemlju i u obje Amerike. Kultivirana leća (Lens culinaris) jednogodišnja je granata biljka, visine 15 do 40 cm, parno perastih listova s 2 do 8 pari sitnih ovalnih liski. Gl. lisna drška završava viticom. Cvjetovi su bijele, ljubičaste, ružičaste ili svijetloplave boje, građe tipične za mahunarke. Mahune su plosnate i sadrže 1 do 2 sjemenke. Sjeme je okruglo, a prema rubovima se stanjuje. Leća se uzgaja radi sjemena, koje sadrži oko 25% bjelančevina, a služi ugl. za ljudsku prehranu. Sjeme sadrži i antinutritivne tvari (tripsin inhibitor, hemaglutinine i oligosaharide) koje se inaktiviraju kuhanjem. Leća je jedna od najstarijih mahunarki u ljudskoj prehrani. Uzgajala se već u mlađem kamenom dobu. Najvjerojatnije potječe s Bliskog istoka, odakle se proširila dalje u Afriku, Aziju, središnju i juž. Europu, područje Mediterana, a potom i u Sjevernu i Južnu Ameriku. U nas se malo uzgaja, a na naše tržište dolazi pretežito iz Makedonije.

Citiranje:

leća. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/35781>.