struka(e):
ilustracija
NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI u Zagrebu

Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU), nacionalni umjetnički muzej u Zagrebu. Osnovalo ga je Hrvatsko društvo umjetnosti 1919. na temelju zbirke što su je članovi počeli prikupljati 1905. Isprva je bio u prostorijama Muzeja za umjetnost i obrt, a 1934. premješten je u historicističku palaču Vranyczany na Zrinjevcu (Hebrangova 1, izvedena 1880-ih prema nacrtu Otta Hofera, temeljito obnovljena 1990-ih). Do 2021. nosio je naziv Moderna galerija.

Fundus Muzeja sadržava najbogatiju zbirku hrvatske likovne umjetnosti novijega doba; sastoji se od zbirke slikarstva, kiparstva, medalja i plaketa te drugih umjetničkih djela od bidermajera do najnovijih umjetničkih fenomena.

U suvremeno opremljenim historicističkim dvoranama smješten je stalni postav. U njemu su prikazane sve važne pojave, fenomeni, pokreti i pojedinci koji su gradili nacionalni moderni i suvremeni umjetnički izraz od XIX. st. do danas, od slikara i kipara (Nikola Mašić, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Ljubo Babić, Robert Frangeš Mihanović, Ivan Meštrović, Ivo Kerdić, Fran Kršinić, Edo Murtić, Dušan Džamonja, Zlatko Prica, Antun Motika i dr.) do umjetničkih fotografa i suvremenih autora konceptualne umjetnosti i videoumjetnosti. Muzej priređuje i reprezentativne izložbe domaćih i stranih umjetnika.

U njegovu su sastavu i izložbeni prostor Studio Josip Račić (Margaretska 3) te Galerija Tomislav Ostoja (Opatička 6). Osim stalnoga postava u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti nalaze se knjižnica, restauratorska radionica i muzejska trgovina.

Citiranje:

Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/nacionalni-muzej-moderne-umjetnosti>.