struka(e):

nadam, naziv za akutno prekomjerno širenje buraga i kapure u goveda koje nastaje kada ona konzumiraju hranu podložnu pjenušavu vrenju (biljne bjelančevine iz leptirnjača, fino samljevene žitarice, šećerna repa, trop i sl.) te kod pogrješnoga napajanja. Zbog pjenušavoga vrenja u buragu se razvija plin koji prekomjerno širi burag i kapuru. Razvoju bolesti uz hranidbu pogoduju loši uvjeti držanja te genetski uvjetovana individualna sklonost. Primarno obolijevaju goveda na paši bogatoj djetelinom i lucernom, a mogu oboljeti i ovce, te janjad hranjena toplom mliječnom zamjenom.

Nadam crijeva patološko je stanje koje nastaje zbog prekomjerna nakupljanja plinova u crijevima. Od primarnoga hranidbenoga nadma crijeva (difuzni nadam pretežito debeloga crijeva) koji nastaje zbog grješaka u hranidbi (zelena voluminozna krma podložna vrenju, nagla promjena hrane, obilje lako probavljivih ugljikohidrata i sl.) najčešće pate konji.

Citiranje:

nadam. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/nadam>.