struka(e):

nemetali.

1. Skupina elektronegativnih kemijskih elemenata koji se po svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima ne ubrajaju u metale (ne mogu se kovati, slabi su vodiči topline i električne struje te mogu biti izolatori ili poluvodiči, molekule im se uglavnom sastoje od kovalentno povezanih atoma, a njihovi oksidi s vodom daju kiseline). Takvi su elementi: fluor, klor, brom, jod, kisik, sumpor, selenij, dušik, fosfor i ugljik. Ne postoji oštar prijelaz između metala i nemetala, jer neki elementi stvaraju i anione i katione (polumetali ili metaloidi: bor, silicij, germanij, antimon, arsen, telurij i polonij). Neki nemetali postoje i u metalnim modifikacijama (selenij, fosfor).

2. Industrijski naziv za nemetalne mineralne sirovine (pijesak, azbest, gips, tinjci, sol i dr.) i njihove pripadne proizvode (npr. cement, staklo, keramika, vatrostalni materijali).

Citiranje:

nemetali. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 18.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/nemetali>.