TRAŽI DALJE:
STRUKE:

nojevi

ilustracija
NOJEVI, noj, Struthio camelus

nojevi (Struthionidae), por. ptica iz reda nojevki (Struthioniformes). Najveće živuće ptice, visoke oko 2,75 m, dugačke oko 2 m, a teške oko 100 kg. Vrat im je dugačak i gol, glava malena sa širokim kljunom. Kosti su im ispunjene, a prsna kost, bez grebena, plosnata je, debela i čvrsta. Velika krila nesposobna su za let jer umjesto letnih pera na krilima i repu imaju dugačko, mekano, ukrasno perje. Ono je na mužjakovu tijelu crno, a na krilima i repu bijelo; u ženke je sivosmeđe, a na krilima i oko repa crnkasto. Na nogama imaju 2 kratka i snažna prsta (treći i četvrti), od kojih unutarnji ima na kraju tupu pandžu. Pri običnom kretanju korak im je dug 1 do 1,5 m, a pri brzom trčanju 2 do 4 m. Spolno sazriju u trećoj godini života. U doba parenja mužjaci snube ženke posebnim plesom. Gnijezda su im male udubine u pješčanu tlu. Ženka izleže do 15 bijeložutih jaja (1 jaje teži 1,44 kg), o kojima se skrbi zajedno s mužjakom. Zametak se razvija 40 dana, a mladi su potrkušci. Nojevi žive u sušnim područjima Afrike. Jedina je vrsta noj (Struthio camelus), s više podvrsta. – U novije se vrijeme nojevi uzgajaju. (→ peradarstvo)

nojevi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 20.10.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=44001>.