struka(e):

orijentacijski šport, športska grana u kojoj natjecatelji nastoje prijeći nepoznati put kroz šumu u što kraćem vremenu, služeći se pritom kompasom i zemljovidom. Natjecatelji su razvrstani prema spolu, dobi i vještini orijentacije. Natjecanja su pojedinačna, ekipna i štafetna, a mogu biti dnevna i noćna te jednodnevna i višednevna. Duljina staze određuje se vremenski pa se natjecanja održavaju u sprintu (12 do 15 min), na srednjim stazama (35 do 40 min) te na dugim stazama (90 min). Natjecatelji nose dres i tenisice. Na stazi su postavljene kontrolne točke. Natjecatelji startaju u točno utvrđenim vremenskim razmacima, jedan nakon drugoga. Prolazak svake kontrolne točke bilježi se elektronički. Služeći se kompasom, natjecatelji nastoje pronaći najprohodniji put kojim će u što kraćem vremenu obići sve kontrolne točke.

Orijentacijski šport potekao je iz nordijskih zemalja, gdje je započeo kao vojna orijentacija uz pomoć zemljovida. Međunarodna organizacija za orijentaciju (International Orienteering Federation, akronim IOF) osnovana je 1961. u Kopenhagenu. Prvo europsko prvenstvo održano je 1962., prvo svjetsko prvenstvo 1966., a prvi svjetski kup 1986. godine. O orijentacijskom športu u nas skrbi Hrvatski planinarski savez, koji je 1956. osnovao Republički odbor za kros i orijentaciju. Planinarski savez Jugoslavije primljen je u IOF 1982. godine. Prvo državno prvenstvo održano je 1963., a od 1982. održava se liga. Hrvatski planinarski savez primljen je u IOF u lipnju 1992.

Citiranje:

orijentacijski šport. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/orijentacijski-sport>.