STRUKE:

ovčarski psi

ilustracija
OVČARSKI PSI, australski kelpi
ilustracija1ilustracija2ilustracija3ilustracija4ilustracija5ilustracija6ilustracija7ilustracija8ilustracija9ilustracija10

ovčarski psi, pasmine pasa uzgojene za čuvanje ovaca. Pripadaju pastirskim psima, namijenjenima čuvanju goveda i ovaca. Potječu iz Azije, odakle su preneseni na ostale kontinente. Zastupljeni su s mnogo pasmina, od kojih su najpoznatije: australski kelpi, belgijski ovčar, francuski ovčarski psi: briard, beauceron, pikardijski ovčar, pirenejski ovčar i pirenejski planinski pas, katalonski ovčar (gos d’atura), bergamski pastirski pas, maremansko-abružanski ovčar, polj. podhalanski ovčar, kavkaski ovčar ili kavkaski gorski pas, madžarski ovčarski psi: komondor, kuvas, mudi, puli i pumi. Na Balkanu je poznat šarplaninski ovčar. Kraški ovčar, po izgledu sličan šarplanincu, jedina je autohtona slov. pasmina očuvana u prvobitnome stanju. U Hrvatskoj se još od VII. st. uzgaja → hrvatski ovčar. Neke od ovčarskih pasmina, kao npr. škotski ovčar i njemački ovčar, više se ne koriste za svoju prvobitnu namjenu.

ovčarski psi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 19.1.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=45963>.