struka(e): botanika
ilustracija
PAPAR, Piper nigrum

papar (lat. piper) (regionalno biber), jedan od najčešće korištenih začina u kulinarstvu. Rabi se svjež ili sušen, u zrnu, zdrobljen ili mljeven. Dobiva se od plodova biljke papar (Piper nigrum) iz por. Piperaceae, koja potječe od divljih vrsta koje i danas rastu na padinama Malabarske obale u jugozapadnoj Indiji. Papar je višegodišnja biljka, povijuša, drvenaste stabljike, duge i do 10 m, penje se oko podloge ili stabla oslanjajući se dugim zračnim korijenjem, i tako čini guste grmove. Postrane grane prekrivene lišćem spuštaju se prema tlu i oblikuju valjkastu krošnju. Listovi s peteljkom kožasti su, ovalna oblika. Na vršnim grančicama razvija se 30 do 50 cvjetova skupljenih u klas. Plod je boba, promjera oko 5 mm, koja dozrijevanjem mijenja boju od tamnozelene, narančaste, crvene do žutocrvene. Kao začin se koriste suhi plodovi (bobice) koji se na tržištu pojavljuju kao crni, zeleni ili bijeli papar, ovisno o vremenu berbe i doradbe. Bobice zelenoga papra beru se još nedozrele, a njihov je okus nešto blaži i sočniji, s punom aromom, ali slabijom ljutošću. Sušenjem na suncu bobica koje su tek počele crvenjeti dobiva se crni papar, koji je najrašireniji kao začin. Bijeli papar dobiva se od potpuno zrelih, crvenih bobica s kojih se guli vanjska pokožica, a ogoljena bijela unutrašnjost nakon toga se suši i pritom zadržava tipičnu boju i aromu. Njegov okus manje je pikantan od okusa crnoga papra. Crni papar sadrži oko 3%, a bijeli oko 1% eteričnog ulja koje im daje aromu. Oštar okus papra potječe od alkaloida piperina, kojega je najviše u bijelom papru. Na tržištu se može naći nekoliko odlika papra: malabar garbled, tellichery extra bold i dr.; pod imenom papra pojavljuju se i neke druge vrste, ali i vrlo slični začini. Papar raste u vlažnoj tropskoj klimi, do 1200 m nadmorske visine. U svijetu se danas uzgaja na približno 450 000 ha, uglavnom na plantažama. Najveći su proizvođači: Indija, Indonezija, Vijetnam, Šri Lanka i Brazil.

Za papar se kaže da je promijenio tijek povijesti jer je bio najvažniji čimbenik u traženju morskih putova iz Europe prema Istoku. Potraga za paprom stoljećima je dominirala svjetskom trgovinom začinima.

Citiranje:

papar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/papar>.