STRUKE:

plamenci

ilustracija
PLAMENCI, ružičasti plamenac, Phoenicopterus ruber

plamenci (Phoenicopteridae), por. ptica iz reda plamenaca (Phoenicopteriformes). Visoke su 80 do 145 cm, dugačka savitljiva vrata, neobično dugih nogu s tri prednja prsta spojena plivaćom kožicom, dok je četvrti (stražnji) zakržljao. Kljun im je dulji od glave i u donjem je dijelu svinut. Na njegovu rubu nalaze se mnogobrojne uzdignute pločice za cijeđenje vode. Jezik je velik i obrastao nizovima malih, oštrih resa. Hrane se sićušnim komadićima algâ i s nekoliko vrsta vodenih beskralježnjaka. Žive u velikim jatima i gnijezde se u velikim skupinama po pjeskovitim i muljevitim obalama riječnih ušća, uz obale mora ili jezera. Gnijezdo načinjeno od mulja, visoko do 50 cm, ima izgled krnjega stošca. U jedno gnijezdo odlažu 2 do 3 jajeta. Mladi su potrkušci. Plamenci se nalaze u Južnoj i Srednjoj Americi, Africi, jugu Europe i jugozap. Aziji. Por. obuhvaća 3 roda i 5 vrsta. U toplijim predjelima oko Sredozemnoga mora (u juž. Španjolskoj, u Francuskoj na ušću Rhône u Camarguei, zatim po močvarnim predjelima sjev. Afrike) i dalje do Indije živi ružičasti plamenac (Phoenicopterus ruber), visok 130 cm, ružičastobijela perja s letnim perima crnih vrhova. U Južnoj Americi žive čileanski plamenac (P. chilensis) i andski plamenac (Phoenicoparrus andinus).

plamenci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 18.10.2018. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=48564>.