struka(e): prehrambena tehnologija

prebiotici (pre- + -biotik).

1. Molekule koje su prethodile pojavi života na Zemlji.

2. U prehrani, prirodni ili sintetski proizvedeni supstrati koji korisno djeluju selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ograničenoga broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu, i tako poboljšavaju zdravlje ljudi. Učinak prebiotika naziva se prebiozom. Prebiotički su supstrati ugljikohidratne strukture, a mogu biti alkoholi (ksilitol, sorbitol), disaharidi (laktuloza, laktitol), oligosaharidi (fruktooligosaharidi, oligofruktoza) i polisaharidi (inulin, rezistentni škrob). Otporni su na djelovanje enzima gornjega dijela probavnoga sustava i tako neprobavljeni dospijevaju u debelo crijevo, gdje služe kao supstrat (hrana) korisnim, autohtono prisutnim ili alohtonim (unesenim) probiotičkim bakterijama. Tipični su prirodni izvori prebiotika gomolji čičoke, korijen cikorije, sirova zob, nerafinirana pšenica i ječam. (→ probiotici)

Citiranje:

prebiotici. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/prebiotici>.