struka(e):
ilustracija
RAKETNI ČAMAC klase Osa 1

raketni čamac, mali i brzi ratni brod kojemu osnovno naoružanje čine protubrodske taktičke rakete. Rakete su dometa do 30 km, a može ih biti dvije do osam (→ raketno oružje, Protubrodske rakete). Uz to je raketni čamac naoružan i topovima, kadšto i protupodmorničkim torpedima i protuzračnim raketama, a opremljen je suvremenim elektron. uređajima za vezu, motrenje i upravljanje raketnom i topničkom vatrom. Zahvaljujući brzini do 40 čvorova i dobrim manevarskim svojstvima, pogodan je za nanošenje iznenadnih raketnih udara većim ratnim i trg. brodovima u obalnom području i uskim morima noću, ili pri osiguranoj općoj nadmoći nad neprijateljem na moru i u zraku.

Prvi su raketni čamci nastali preinakom torpednih čamaca. Tako su nakon II. svj. rata u SSSR-u na torpedni čamac P-6 umjesto torpednih cijevi ugrađene dvije lansirne rampe za krilate rakete brod-brod. Prvi namjenski građeni raketni čamci klase Komar izgrađeni su u SSSR-u potkraj 1950-ih, a bili su s neprekinutom palubom, raketnim rampama i pramčanim dvocijevnim topom; od 1959. započela je proizvodnja i dvostruko većih raketnih čamaca (klase Osa) naoružanih raketama SS-N-2 s radarskim samonavođenjem. Izgradnja raketnih čamaca i pretvaranje torpednih u raketne čamce osobito je uzela maha 1960-ih i 1970-ih u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, SAD-u, Norveškoj, Danskoj, Poljskoj, Izraelu i Libiji. Dio tih čamaca i danas se nalazi u naoružanju pojedinih ratnih mornarica, ali se novi ugl. više ne proizvode.

Citiranje:

raketni čamac. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/raketni-camac>.