struka(e):

badnjak, tradicijski božićni rekvizit, panj, klada ili glavnja od hrastovine, masline, česvine i sl. koji se trebao posjeći na Badnjak prije sunca, a svečano se unosio uvečer u kuću i palio na ognjištu (u Dalmaciji su bila uobičajena tri panja). Posipavalo ga se žitom, prelijevalo vinom ili uljem ili se na nj stavljalo ponešto od jela; nastojalo se da gori tijekom božićnih blagdana. Vjerovalo se u čudotvornu moć njegovih iskri kao i ugaraka, koje se odnosilo u polje. Običaj je bio ukorijenjen u mnogim hrvatskim krajevima, a dio je šire europske tradicije; počeo je iščezavati napuštanjem otvorenih ognjišta u kućama. U Hrvata sjeverne Bosne bio je udomaćen običaj da se uoči Božića nad ulazna vrata kuće ili na strehu postavi hrastova ili ljeskova grana.

Citiranje:

badnjak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/5193>.