struka(e):

smrzotina (kongelacija), akutno lokalno oštećenje kože i potkožja hladnoćom, zbog koje se smanji prokrvljenost tkiva, oštete stijenke krvnih žila te nastaju zastoj krvi i tromboza. Razlikuju se tri stupnja težine smrzotine: u prvom je oštećen samo površinski sloj kože uz pojavu crvenila (eritem), u drugom su sačuvane samo dublje strukture te nastaju mjehuri, a u trećem koža i potkožje odumiru (nekroza i gangrena). Liječenje: oštećeno mjesto valja pažljivo očistiti uz mjere asepse, osušiti ga i omotati zavojem (koji ne pritišće kožu), te spriječiti infekciju (prema potrebi primjenom antibiotika).

Citiranje:

smrzotina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/smrzotina>.