struka(e):
ilustracija
SOJENICE, tradicionalna sojenica u unutrašnjosti Malajskoga poluotoka

sojenice ili sošnice (palafiti), naseobine na drvenim stupovima – sohama, podizane uz obale jezera, rijeka ili na močvarnim i vodoplavnim terenima. Na okomito zabodene, vatrom zašiljene stupove postavljala se drvena platforma na kojoj su se gradile kolibe od lake drvene građe, s podnicama od nabijene zemlje. Poznate su od mlađega kamenog doba do mlađega željeznog doba u različitim dijelovima Europe. Najviše ih je istraženo u područjima alpskih jezera (Švicarska, sjeverna Italija, Austrija, Slovenija, južna Njemačka, Francuska), no ima ih i u drugim krajevima, primjerice na jezeru Varna u Bugarskoj (eneolitička naselja kulture Varna). Arheološki su ostatci (drveni predmeti, ostatci tkanina, plodovi, čak i cijeli čamci monoksili) u sojeničkim naseljima, zbog anaerobnih procesa, dobro očuvani. Nekoć se smatralo da su se sojenice podizale na vodi, danas se drži da su ipak bile građene na obali, u samoj blizini vode iz strateških, gospodarskih ili trgovačkih razloga, a njihov potonji položaj usred vode posljedica je promjene okoliša, razine voda, obalne crte i sl.

U Hrvatskoj su poznata sojenička naselja iz srednjega brončanog doba (Dugiš u Otoku na Cetini), te iz kasnoga brončanog i željeznoga doba na obalama Save (Novigrad), dok su u Sloveniji najpoznatija sojenička naselja s Ljubljanskoga barja iz doba lasinjske, retz-gajarske te ranobrončanodobnih kultura. Sojenice su se na različitim stranama svijeta gradile i u kasnijim povijesnim razdobljima, sve do danas. Poznate su u jugoistočnoj Aziji i Indoneziji, posebice po ukrasima koji oponašaju bivolske rogove. Nalazimo ih i u dijelovima Oceanije i Afrike, a bilo ih je u Japanu, na Kamčatki, na sjeverozapadu Sjeverne i Južne Amerike. Pretpostavlja se da su hrvatske seljačke drvene katnice u donjem Pokuplju i Hrvatskoj Posavini izvorno nastale od sojenica, kojima se u kasnijem razdoblju prizemni prostor ispunjavao kamenjem i upotrebljavao za staje i spremišta.

Citiranje:

sojenice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sojenice>.