struka(e):

stol, komad namještaja; sastoji se od ravne ploče i stalka (podnožja, potpornja) koji drži ploču na potrebnoj visini. Materijal od kojega je stol načinjen (kamen, drvo, metal, staklo), veličina i oblik ploče (okrugla, ovalna, četvrtasta, pravokutna) te podnožje variraju. Stol slijedi modu i ukus vremena, osobito u izradbi podnožja, odnosno broju i obliku nogu, koje se već u starom vijeku često izrađuju poput fantastičnih životinjskih šapa. Antički stolovi bili su mali, na tri noge, u Rimljana bogato ukrašeni, izrađeni od bronce, s pločama od mramora ili skupocjena drva. U srednjem vijeku stolovi su bili veći, imali su nogare (poput dva slova X), postavljali su se u sredinu sobe. U gotici su noge postale masivne, bogato izrezbarene, a u klasicizmu su bile nalik na stupove. U XVI. st. javio se stol koji se po potrebi može produžiti, a od XIX. st. stol za izvlačenje. U XVII. st. ušao je u modu pisaći stol s mnogobrojnim ladicama, koji se održao sve do XX. st. U skladu s modernim zahtjevima počeli su se izrađivati različiti radni stolovi, npr. crtaći, krojački, stolić za pisaći stroj, odnosno računalo; u kućanstvu pomični stol za serviranje, za cvijeće, za glačanje rublja; u školama stol za učenike (klupa kao stol i stolica ujedno) i nastavnike (stol za predavanje, katedra); u trgovinama dućanski stolovi (pultovi, tezge), posebno kameni stol za ribarnice, mesnice itd. Usavršeni su specijalni stolići i stolovi u bolnicama (operacijski stol). Na brodovima, u vlakovima, zrakoplovima nalaze se sklopivi, konzolno učvršćeni stolovi; neke se igre igraju na stolovima pa tako postoje npr. biljarski, ruletski, stol za stolni tenis.

U Hrvatskoj je stol označivao i sjedište suda, npr. Banski stol, Krbavski, Modruški, Stol suda sedmorice itd. U nekim dokumentima stol znači isto što i prijestolje, odatle pridjev »stolni« u značenju glavni, sjedišni, prijestolni, npr. stolni grad, stolna crkva.

Citiranje:

stol. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/58228>.