struka(e): sport

športski ribolov, športska grana u kojoj se muškarci i žene natječu u ribolovu uz uporabu propisanoga pribora. S obzirom na mamac, način ulova i ambijent, dijeli se na športski ribolov na slatkim vodama i športski ribolov na moru. Discipline su lov udicom na plovak, lov pastrve umjetnom muhom, lov pastrve prirodnim mamcima i lov šarana. Sve športskoribolovne discipline na slatkim vodama objedinjava u nas Hrvatski športsko ribolovni savez, a u svijetu Fédération Internationale de la Pêche Sportive en eau douce (F.I.P.S.e.d.).

Posebne su discipline športskog ribolova tzv. casting, bacačke discipline koje se održavaju u bacačkom troboju i u bacačkom petoboju. Natjecanja se održavaju na nogometnom igralištu ili na sličnu pokošenom travnjaku. Po utvrđenim pravilima rasporede se mete koje se gađaju ribolovnim priborom na kojem je umjesto udice uteg ili umjetna muha. Poredak se utvrđuje zbrajanjem bodova ostvarenih pogađanjem u pojedine mete. O bacačkim disciplinama u svijetu skrbi se International Casting Sport Federation (ICSF).

U športskom ribolovu na moru vrjednuje se ulov štapom s neizgrađene obale i ulov na ruku iz usidrenoga čamca uz obalu. Zasebna je disciplina dubinsko udičarenje na otvorenome moru. Natjecanje započinje uz istodobni start iz luke svih čamaca, s natjecateljima i sucem u svakom čamcu, a lov se prekida u određeno vrijeme. Pobjednik je natjecatelj koji ulovi najveću ribu određene vrste ili postigne najveću masu svih ulovljenih riba. Brigu o športskom ribolovu na moru vodi Hrvatski savez za športski ribolov na moru, a u svijetu Fédération Internationale de la Pêche Sportive en mer (F.I.P.S-M).

Citiranje:

športski ribolov. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sportski-ribolov>.