struka(e): matematika
Teodor iz Cirene
grčki matematičar i filozof
Rođen(a): Cirena, danas kraj Šahhata u Libiji, 465. pr. Kr.
Umr(la)o: Cirena, 398. pr. Kr.

Teodor iz Cirene (grčki Θεόδωρος, Theόdōros), grčki matematičar i filozof (Cirena, danas kraj Šahhata u Libiji, 465. pr. Kr.Cirena, 398. pr. Kr.). Učenik Protagorin te učitelj Platonov i Teetetov. Veći dio života proveo je u Ateni. Kao filozof pripadao je školi pitagorizma. Kao matematičar poznat je po doprinosu teoriji brojeva u istraživanju svojstava iracionalnih brojeva. Izveo je konstrukciju dužine duljine 3, 5, 17, koristeći se Pitagorinim poučkom, te dokazao da su ti korijeni iracionalni. Na žalost, ti dokazi nisu sačuvani; kao i biografski podatci, poznati su iz djela njegovih sljedbenika.

Teodorova spirala (spirala kvadratnoga korijena) krivulja je načinjena od neprekidnog niza pravokutnih trokuta poredanih jedan uz drugoga tako da je hipotenuza prvoga, najmanjega trokuta, kojemu je duljina kateta jedan, ujedno kateta drugoga trokuta, a hipotenuza drugoga trokuta kateta je trećega, itd. Svi trokuti imaju zajednički vrh u asimptotskoj točki spirale, po jednu stranicu duljine jedan koja ne dodiruje zajednički vrh, dok su duljine drugih dviju stranica jednake kvadratnim korijenima dvaju susjednih prirodnih brojeva. Spiralu čine stranice trokuta duljine jedan.

Citiranje:

Teodor iz Cirene. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 4.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/teodor-iz-cirene>.