struka(e):

termistor (grč. ϑέρμη: toplina + engl. resistor: otpornik, prema < lat. resistere: pružati otpor), otpornik načinjen od poluvodičkoga materijala kojemu se električni otpor znatno mijenja s promjenom temperature.

PTC termistor (od engl. Positive Temperature Coefficient) ima pozitivni temperaturni koeficijent otpora tj. kako se temperatura povećava tako se povećava i njegov električni otpor. Temperaturno mu je područje od –50 do 220 °C. Primjenjuje se npr. za zaštitu električnih strujnih krugova od preopterećenja i za zaštitu električnih motora od pregrijavanja.

NTC termistor (od engl. Negative Temperature Coefficient) ima negativni temperaturni koeficijent otpora, tj. kako se temperatura povećava tako se smanjuje električni otpor. Temperaturno mu je područje od –50 do 150 °C. Primjenjuje se npr. za stabilizaciju električnoga napona, kao graničnik udarne električne struje i kao osjetilo temperature u termometrima.

Citiranje:

termistor. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/termistor>.