struka(e):
Tusi, Nasiruddin at-
perzijski matematičar i astronom
Rođen(a): Tus, kraj današnjega Mashhada u Iranu, 18. II. 1201.
Umr(la)o: Bagdad, 26. VI. 1274.

Tusi, Nasiruddin at- (Naṣīr al-Dīn aṭ-Ṭūsī [ṭu:'si:]), perzijski matematičar i astronom (Tus, kraj današnjega Mashhada u Iranu, 18. II. 1201Bagdad, 26. VI. 1274). S trinaest godina započeo školovanje u tadašnjem važnom centru u Nišapuru, oko 75 km zapadno od Tusa. Studirao je filozofiju, medicinu i matematiku, koja je uključivala i astronomske proračune. Godine 1262. sagrađena je zvjezdarnica u Maraghelu (danas u Iranu), na kojoj su perzijski i kineski astronomi zajednički radili. Njima se pridružio i at-Tusi, te je tijekom 12 god. promatranja sastavio vrlo precizne tablice gibanja planeta i Mjeseca. Također je odredio da precesija ekvinokcija iznosi 51′. Napisao je niz komentara na grčke tekstove (Aristarhove, Euklidove, Apolonijeve, Arhimedove i dr.), pa su neki izgubljeni tekstovi poznati samo po njegovim komentarima. Napisao je (1247) opsežan komentar s ispravcima Ptolemejeva Almagesta u kojemu je uveo različite trigonometrijske tehnike za izračunavanje tablica sinusa, dao je novi model gibanja Mjeseca, pretpostavio da se Mliječna staza sastoji od velikoga broja malih zvijezda koje, zbog toga što su sitne i zbijene, izgledaju kao mutne mrlje i dr. U trigonometriji je otkrio važno svojstvo ravninskoga trokuta, koje u današnjoj notaciji glasi:

a/sinα = b/sinβ = c/sinγ.

Imao je mnogobrojne učenike, koji su prepisujući njegova djela zaslužni za njihovo očuvanje. Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Nasireddin) i planetoid (10269 Tusi).

Citiranje:

Tusi, Nasiruddin at-. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tusi-nasiruddin-at->.