struka(e):

uzbuda, u elektrotehnici, skraćeni naziv za manje ili više složeni sustav kojim se osigurava tok istosmjerne struje kroz uzbudne namote električnih strojeva. Time se stvara magnetsko polje neizbježno za elektromehaničku pretvorbu energije u → električnim generatorima i → električnim motorima. Za induciranje napona i stvaranje elektromagnetske sile u električnim strojevima mora postojati → magnetski tok koji stvara uzbudna struja (elektromagneti) ili trajni magneti. Uzbudni sustavi međusobno se prilično razlikuju, ovisno o veličini i vrsti električnoga stroja.

Električni generatori i električni motori istosmjerne struje dobivaju uzbudnu struju iz nekoga neovisnog izvora istosmjerne struje ili iz izmjenične mreže korištenjem ispravljačkog uređaja. Uzbuda je uvijek smještena na statoru. Katkad se koriste različiti spojevi namota kojima se na načelu samouzbude osigurava uzbuda s vlastitih stezaljki stroja (samouzbudni motori i generatori).

Uzbudna struja sinkronih strojeva (izmjenični strojevi velikih snaga) teče rotorskim namotom, a može se dobiti, prema zastarjeloj tehnologiji, iz posebnih istosmjernih generatora (rotirajućih uzbudnika), ili iz izmjenične mreže s pomoću statičkih ispravljačkih uređaja (tiristorskih usmjerivača), ili se uzbuda osigurava trajnim magnetima (male snage stroja). U kompaundiranim sinkronim generatorima koristi se načelo samouzbude, ali je, za razliku od jednostavne izvedbe u istosmjernim strojevima, potreban složen ispravljački uzbudni sklop. Uzbudna struja sinkronih strojeva treba se vrlo precizno regulirati, jer je to nužno za održavanje traženog iznosa napona na stezaljkama stroja te za davanje reaktivne snage u → elektroenergetski sustav. Potrebna električna snaga za uzbudu električnih strojeva iznosi samo koji postotak njihove nazivne snage.

Jedan je od najpoznatijih proizvođača suvremenih uzbudnih sustava Končar-INEM d. d. Zagreb, koje proizvodi statičke uzbudne sustave s digitalnim regulatorima napona za sve vrste i veličine sinkronih generatora. Uzbudni sustavi izgrađeni u Končar-INEM-u ugrađeni su u generatore mnogih termoelektrana i hidroelektrana širom svijeta.

Citiranje:

uzbuda. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/uzbuda>.