STRUKE:

zastava

zastava, identifikacijski simbol države, regije, grada, crkve, vojske, organizacije, međunarodne ili nadnacionalne institucije, naroda, vladara ili stranke. Uobičajeno zastave se dijele na državne, civilne, ratne i pomorske. Državna je zastava, uz grb, amblem raspoznavanja države, simbolički znak njezine suverenosti i individualnosti u međunarodnim odnosima. Državnom zastavom izražava se pripadnost (broda, zrakoplova, diplomatskoga predstavništva) nekoj državi. Države svojim pravom određuju izgled (oblik i boju) svoje zastave. Državna zastava može biti dvobojna (Poljska, Ukrajina), trobojna (Hrvatska, Njemačka) ili višebojna (Sejšeli, Srednjoafrička Republika), može sadržavati nacionalne grbove ili druge simbole (zvijezde, sunce, polumjesec, križ, biljke, životinje, ljude). Zastave mogu biti različitih dimenzija i oblika, a najčešće su pravokutne ili kvadratne (jedino je zastava Nepala u obliku dvaju stiliziranih preklopljenih trokuta). Izbor boja, simbola i oblika često upućuje na određene nacionalne povijesne događaje (borba za neovisnost, borba protiv ropstva, revolucionarno djelovanje) ili označava pripadnost nekoj široj zajednici (crvena, bijela i plava kao dominantne slavenske boje, crvena, žuta i zelena kao dominantne panafričke boje, polumjesec kao znak pripadnosti islamu, zastava Ujedinjenoga Kraljevstva kao simbol unutar zastava država članica britanskog Commonwealtha). Povijesno su se zastave počele koristiti tijekom bitki, a ubrzo su postale simbolima za razlikovanje različitih ljudskih zajednica. Od velikih prekomorskih otkrića postalo je uobičajeno izvjesiti na brod zastavu koja simbolizira podrijetlo broda i njegove posade, pri čem su mnoge srednjovjekovne zastave u doba stvaranja nacionalnih država pretvorene u nacionalne zastave kao temeljne simbole suverenosti. Najstarijom zastavom smatra se zastava Danske, koja je nepromijenjena od XIII. st., najstarija je trobojnica zastava Nizozemske, koja postoji od XVI. st., dok su nacionalne zastave u Europi nastale sredinom XIX. st. Znanost koja proučava zastave naziva se → veksilologija.

Zastava RH. Službena zastava RH od 1990. pravokutna je trobojnica (crveno-bijelo-plava) s nacionalnim grbom u središtu (→ grb, hrvatski). Nastala je u ozračju francuskog revolucionarnoga duha, a značajnije se počela koristiti nakon 1848. spajanjem crveno–bijele hrvatske zastave s plavo–bijelom zastavom Slavonije.

zastava. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 18.1.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=66924>.