struka(e):

askorbinska kiselina ili vitamin C, C6H8O6, antiskorbutski vitamin; bijela kristalna tvar kisela okusa, lako topljiva u vodi. Jako reduktivno sredstvo; osjetljiva je na alkalije i kisik, nestabilna u vodenim otopinama. Ima je u svježem voću i povrću, naročito mnogo u limunu, naranči, paprici, ružinu šipku i crnom ribizlu. Sintetski se dobiva od glukoze. Služi u medicini i ima važnu ulogu u metabolizmu. Njezin nedostatak u hrani uzrokuje skorbut. Askorbinsku kiselinu prvi je izolirao A. Szent-Györgyi iz paprike (1928). (→ vitamini)

ASKORBINSKA KISELINA.jpg

Citiranje:

askorbinska kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/askorbinska-kiselina>.