struka(e): medicina

retinol (retina + [alkoh]ol) (akseroftol), C20H30O, jedan od oblika vitamina A, nezasićeni alkohol koji se nalazi u hrani životinjskoga podrijetla; najviše ga ima u mlijeku, žumanjku jajeta, jetri i ribljem ulju. U biljnoj hrani (mrkva, špinat) nalaze se preteče retinola, karotenoidi, koji se u jetri mogu pretvoriti u retinol. Retinol je sastavni dio vidnih pigmenata; u njegovu nedostatku nastaje tzv. noćna sljepoća (→ hemeralopija). Potreban je i za normalan rast većine stanica (posebice epitelnih), a njegov se manjak očituje ljuskavošću i suhoćom kože, aknama, promjenama sluznica, zaostajanjem rasta, smanjenom sposobnošću razmnožavanja, zamućenjem rožnice, lokalnim infekcijama. Topljiv je u mastima, pa poremećaji probave masti mogu uzrokovati hipovitaminozu (→ avitaminoza). Dnevna potreba organizma za retinolom iznosi približno 5000 internacionalnih jedinica (1,5 mg). Pohranjuje se u jetri, u količinama koje su dostatne za 5 do 10 mjeseci. Povećani unos retinola može uzrokovati toksične učinke (glavobolja, razdražljivost), no oni nakon prestanka uzimanja ubrzo nestaju.

Citiranje:

retinol. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/retinol>.