struka(e): likovne umjetnosti

Bit International [~ intənæ'šənəl], umjetnički časopis koji je izlazio u Zagrebu tri puta na godinu 1968–72; pokrenule su ga i izdavale Galerije grada Zagreba, a glavni urednik bio je Božo Bek.

Obrađivao je umjetničke smjerove, fenomene i pojave predstavljene na izložbama, simpozijima i u publikacijama vezanima uz pokret nove tendencije. Specijalizirajući se za teme iz područja teorije informacija, informacijske estetike, televizije, vizualnih komunikacija, industrijskoga oblikovanja i dizajna te srodnih disciplina, bavio se posebice onima vezanima uz računalna vizualna istraživanja i računalnu umjetnost, poput odnosa računala i društva, računala i umjetnosti te računala kao stvaratelja umjetnosti, odigravši jednu od ključnih uloga u razvoju teorije računalne umjetnosti. Uredništvo časopisa razvilo je široku međunarodnu suradnju te su se tekstovi objavljivali naizmjence na hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Bit International bio je tema retrospektivnih izložaba održanih u Muzeju konkretne umjetnosti (Museum für Konkrete Kunst) u Ingolstadtu (2006–07) i Novoj galeriji (Neue Galerie) u Grazu.

Citiranje:

Bit International. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bit-international>.