struka(e): medicina
ilustracija
BLIZANCI, položaj u maternici i zametne opne: 1. i 2. mogu biti dvojajni ili jednojajni; 3. i 4. samo jednojajni
ilustracija
BLIZANCI, kanadske jednojajne petorke

blizanci ili dvojci, dvije ili više jedinki koje se istodobno razvijaju u maternici. U indoeuropskoj etničkoj skupini dvojci dolaze jedanput na 80 trudnoća, trojci 1 : 80², četvorci 1 : 80³ itd. Blizanci mogu biti jednojajni, ako je oplođena samo jedna jajna stanica koja se u početku razvoja podijeli na dvije ili više zametnih osnova, ili dvojajni ili višejajni, kada se istodobno oplodi više jajnih stanica koje se onda samostalno razvijaju. Jednojajni blizanci (monozigotni, identični) čine oko četvrtinu svih blizanačkih trudnoća. Imaju istu nasljednu osnovu, istoga su spola, među njima nema imunosne reakcije odbacivanja tkiva, tjelesno su potpuno slični, a pokazuju i vrlo slične duševne osobine. Razdvajanje zametne osnove u jednojajnih blizanaca može nastupiti u različitim fazama razvoja zametka, a to može uroditi različitim posljedicama: a) srasli ili tzv. sijamski blizanci, pri čemu su blizanci srasli različitim dijelovima tijela; b) parazitski blizanac nastaje kada se jedan dvojak normalno razvija, a drugi čini samo dio prvoga. Dvojajni i višejajni blizanci (bizigotni, polizigotni) nastaju istodobnom oplodnjom dviju ili više jajnih stanica; zbog sve češće primjene umjetne »oplodnje u epruveti« 1990-ih god., susreću se sve češće. Oni su istoga ili različita spola, tjelesno su i duševno različiti, poput obične braće ili sestara. U jednojajnih i dvojajnih blizanaca jedan može prestati rasti i razvijati se te, pritisnut od onoga drugoga, može postati atrofičan, stanjen, splošten (fetus papyraceus). – Višeplodna trudnoća spada u skupinu ugroženih trudnoća. Višestruko su češća spontana pometnuća i prijevremeni porođaji, a pri donošenom rađanju češći su nepovoljni položaji i nepravilan stav djeteta. Češće su i komplikacije trudnoće kao i povišen krvni tlak, edemi i dr. Zbog ugroženosti se trudnicama preporučuje dugotrajno mirovanje, počevši od 16 tjedana trudnoće, a porođaji se mnogo češće dovršavaju carskim rezom.

O dvojcima se ne govori samo kod čovjeka, već i kod nekih životinja koje po pravilu rađaju samo jedno mlado. Kod onih koje ne rađaju žive mlade, o dvojcima se govori kada se dvije jedinke razvijaju u istoj jajnoj ovojnici, a kod biljaka, kada dvije klice nastanu u istoj sjemenoj čahuri.

Citiranje:

blizanci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/8179>.