struka(e):

bojni brod, vrsta ratnog broda najviše klase, s izvanrednim napadajnim i obrambenim svojstvima: istisnine do 70 000 t, naoružan topovima od 457 mm, zaštićen oklopom i preko 400 mm, s turbinskim pogonom do 150 000 KS, što mu omogućuje brzinu do 30 čvorova, i s velikim akcijskim radijusom. Prototip suvremenoga bojnog broda bio je britanski ratni brod Dreadnought, sagrađen 1906., po kojem se taj tip broda naziva i drednot. Za I. svjetskog rata bojni su brodovi kao okosnica i glavna udarna snaga ratnih flota odigrali važnu ulogu pa su se nakon rata i dalje gradili i usavršavali. Unatoč inovativnoj konstrukciji, za II. svjetskog rata uglavnom nisu opravdali očekivanja. Nakon II. svjetskog rata bojni se brodovi više ne grade jer se pokazalo da te vrlo skupe jedinice ne odgovaraju suvremenomu pomorskom ratovanju, kad zrakoplovstvo i vođeni projektili poprimaju sve veću važnost. Pomorske bitke u II. svjetskom ratu vodile su se zrakoplovima koji su uzlijetali s nosača zrakoplova, a borba se najčešće odvijala izvan dometa topova bojnih brodova. Zato je danas nosač zrakoplova postao jezgra ratne flote zemalja izražene pomorske moći (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Italija, Španjolska, Indija), a bojni su brodovi raspremljeni i stavljeni u pričuvu ili su otpisani. U operativnoj uporabi bojni brodovi još se nalaze u sastavu RM SAD-a (tip Iowa) kao nositelji krstarećih raketa ili kao zapovjedno mjesto borbene skupine za raketnu i topničku potporu amfibijskim operacijama.

Džepni bojni brod je popularan naziv za tri njemačka ratna broda izgrađena 1930-ih (Deutschland; Admiral Scheer; Admiral Graf Spee); u početku službeno razvrstani kao oklopnjače, bili su pokušaj da se zbog odredaba mirovnoga ugovora naoružanje bojnoga broda (6 topova od 280 mm) postavi na jedinicu istisnine i oklopa teške krstarice, znatne brzine i velikoga doplova, pogodnoga za krstarički rat. 

Citiranje:

bojni brod. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bojni-brod>.