struka(e): ekonomija

bruto proizvod, učinak djelatnosti proizvodnje, odnosno ukupna vrijednost proizvedenih dobara i usluga u određenom razdoblju na nekom gospodarskom području. Bruto proizvod u ekonomskom smislu može nastati jedino kao rezultat aktivnosti kojoj je provođenje pod ljudskom kontrolom i odgovornošću i kod koje je neophodan ljudski utjecaj. Zato se potpuno prirodni procesi ne smatraju proizvodnjom u ekonomskom smislu. Prema međunarodnim konvencijama (System of National Accounts, 1993) pod proizvodima se smatraju sva dobra i usluge kojima je namjena isporuka onim jedinicama koje nisu njihovi proizvođači, kao i dobra za vlastitu uporabu, dok su to u kategoriji usluga proizvedenih za vlastitu uporabu samo usluge plaćenoga kućnog osoblja i stambene usluge vlasnika-stanara.

Prema vrijednosnom iskazu, bruto proizvod može se raščlaniti na međufaznu potrošnju i bruto dodanu vrijednost. Međufazna potrošnja potrošnja je postojećih dobara i usluga koja je u procesu proizvodnje bila nužna za stvaranje novoga proizvoda. Kada se od bruto dodane vrijednosti odbije potrošnja fiksnoga kapitala, dobiva se neto dodana vrijednost, tj. ukupan iznos koji stoji na raspolaganju za raspodjelu proizvodnim čimbenicima, bez umanjivanja proizvodnoga potencijala. Na razini ukupnoga gospodarstva bruto domaći proizvod zbroj je bruto dodanih vrijednosti svih rezidentnih jedinica neke države zajedno s određenim kategorijama koje se po svojoj naravi ne mogu vezati ni uz jednu proizvodnu jedinicu (porezi, subvencije na proizvode).

Citiranje:

bruto proizvod. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bruto-proizvod>.