struka(e):

endosperm (endo- + grč. σπέρμα: sjeme), rezervno hranjivo tkivo (→ staničje) u sjemenkama nekih vrsta sjemenjača, koje služi prehrani klice. Može prehranjivati biljku dugo nakon klijanja u obliku kotiledona (npr. u mahunarki) ili služiti samo kao početni izvor energije za početak klijanja (npr. u žitarica). Čine ga gusto pakirana zrnca škroba, dok je proteina i lipida manje ili u potpunosti nedostaju. Najčešće je u krutom i suhom obliku, ali može dijelom biti i tekući kao npr. u sjemenci kokosove palme (kokosova voda). U golosjemenjača endosperm nastaje prije oplodnje (primarni, haploidni endosperm), dok se u kritosjemenjača razvija nakon oplodnje (sekundarni, triploidni endosperm) većinom stapanjem dviju jezgara embrionske vreće s jednom spermalnom jezgrom. Obiluje hranjivim tvarima i gospodarski je važan u preradbi žitarica i uljarica. Žitarice od cjelovita zrna su one koje se sastoje od usplođa (omotača), endosperma i/ili klice, dok se žitarice od necjelovita zrna sastoje samo od endosperma, odnosno uklonjeni su im usplođe i klica.

Citiranje:

endosperm. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/endosperm>.