struka(e): agronomija
ilustracija
KELJ, Brassica oleracea var. sabauda

kelj (južnovisokonjem. kel < lat. caulis; za standardno njem. Kohl) (Brassica oleracea var. sabauda), dvogodišnja biljka iz por. krstašica (Brassicaceae), podrijetlom iz Sredozemlja. Za jelo se kao povrće troše listovi naboranih plojki, koji su u prvoj godini uzgoja skupljeni u divovski vršni pup na skraćenoj stabljici. Izborom sorata, rokova i područja uzgoja u Hrvatskoj se bere tijekom cijele godine. U raštike (Brassica oleracea var. acephala forma viridis) i u stočnoga kelja listovi glatkih plojki spiralno su raspoređeni uzduž izdužene stabljike i na njezinu vrhu tvore ružicu (rozetu), a u lisnatoga kelja (Brassica oleracea var. cephala forma sabellica) i ukrasnoga kelja tako su raspoređeni listovi mjehurastih plojki. U nas, pretežito u mediteranskome području, uzgajaju se lokalne populacije raštike, a kultivari lisnatoga kelja u zemljama sjev. Europe.

Citiranje:

kelj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kelj>.