struka(e):
ilustracija
LIMUN, Citrus limonum

limun (tal. limone < arap. laimūn < perz. līmūn) (Citrus limonum), vrsta roda Citrus, por. rutvica (Rutaceae); zimzeleno drvo visine 2 do 5 m, ovalnih kožastih listova, najčešće bijelih cvjetova intenzivna mirisa. Plod je ovalna ili okruglasta mesnata boba, hrapave ili glatke, tanje ili deblje svijetložute kore, ugodna začinskog mirisa. Unutrašnjost je ploda sočna, s 8 do 12 kriški, u kojima je različit broj sjemenki, ovisno o odlici. Bogat je limunskom i askorbinskom kiselinom. Upotrebljava se svjež, za pripravak osvježavajućih napitaka i sokova, u konditorskoj industriji i kao začin u prehrani. U nas se uzgaja na okućnici, na prisojnim položajima i u zaštićenim prostorima sr. i juž. Dalmacije. Najveći su uzgajivači u svijetu Italija (Sicilija), zemlje Srednjeg istoka, Kalifornija i neke az. zemlje.

Citiranje:

limun. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/limun>.