struka(e):

makovi (Papaveraceae), u širem smislu riječi, biljna por. iz razreda dvosupnica, kojoj pripada oko 40 rodova s više od 800 vrsta zeljastih biljaka iz umjerenih i toplih područja, pretežito sjeverne polutke. Njihovi dvospolni cvjetovi imaju čašku većinom od dva lapa, četiri latice vjenčića, četiri, šest ili mnogo prašnika i nadraslu plodnicu iz koje nastaje plod višesjemeni tobolac ili jednosjemeni nepucavac. Zbog raznolikosti građe cvijeta, porodica makova raščlanjuje se u dvije ili tri potporodice, a nerijetko u tri porodice: 1. Papaveraceae (makovi u užem smislu riječi), sadrže mliječni sok, cvjetovi su im pravilni, s cjelovitim laticama bez ostruge, imaju mnogo prašnika, npr. mak (Papaver), rosopas (Chelidonium), makovica (Glaucium); 2. Fumariaceae (dimnjače), bez mliječnoga soka, cvjetovi su većinom jednosimetrični, npr. dimnjača (Fumaria), šupaljka (Corydalis), rijetko dvosimetrični, npr. srdašca (Dicentra); 3. Hypecoaceae, obuhvaćaju samo rod cunjicu (Hypecoum) s petnaestak vrsta. Dvije su vanjske latice njihova cvijeta trokrpaste, a dvije unutarnje razdijeljene na troje.

Citiranje:

makovi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/makovi>.