struka(e): medicina

tiamin (grč. ϑεῖον: sumpor + [vit]amin) (aneurin, vitamin B1), vitamin iz skupine vitamina B; zajedno s enzimom dekarboksilazom sudjeluje u metaboličkim procesima u kojima se iz hranjivih tvari, posebice ugljikohidrata, oslobađa energija. Nalazi se u kvascu, mlijeku te mnogim biljkama (sjemenke žitarica). Dnevna potreba za tiaminom iznosi oko 1 mg. Pri manjku tiamina smanjeno je iskorištavanje ugljikohidrata i nekih aminokiselina, a iskorištavanje masti povećano. Takvi poremećaji metabolizma uzrokuju oštećenja živčanoga sustava (polineuritis, mišićna atrofija, a u težem obliku i paraliza mišića), oštećenja probavnih organa (gubitak teka, opstipacija, pomanjkanje želučane kiseline) i zatajivanje srca, uz pojavu perifernih edema i ascitesa te periferno proširenje krvnih žila. Bolest prouzročena manjkom tiamina naziva se beriberi.

Citiranje:

tiamin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tiamin>.