struka(e): agronomija

usjevi, skupina biljaka što se uzgajaju na određenoj površini za potrebe ljudi, životinja te industr. preradbu. Najvažnije su skupine usjeva: oranični (ratarski i povrćarski), travnjački (livade i pašnjaci) i višegodišnji nasadi (voćnjaci, vinogradi, hmeljanici). Svaki usjev ima određene zahtjeve prema agroekološkim čimbenicima, ali i ulogu i značenje u plodoredu. Razlikuju se jednogodišnji usjevi koji traju samo jednu vegetacijsku sezonu (većina ratarskih i povrtnih kultura) i višegodišnji usjevi, koji traju dvije ili više vegetacijskih sezona. S obzirom na vrijeme sjetve, razlikuju se → ozimine, → jari usjevi i ljetni ili postrni usjevi, što se siju u ljeto, a dozrijevaju u jesen.

Citiranje:

usjevi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/usjevi>.