struka(e): meteorologija
ilustracija
SINOPTIČKA KARTA, prikazano je polje tlaka uz pripadne ciklone, anticiklone i fronte

sinoptička karta (prema grč. συνοπτιϰός: koji ima sveobuhvatan pogled), zemljopisna karta na kojoj su s pomoću simbola i brojeva prikazani meteorološki podatci nekoga velikog područja u određenom trenutku. Mjesta na kojima su istodobno izmjereni podatci jednakih vrijednosti, npr. tlaka, temperature zraka, količine i vrste naoblake, smjera i brzine vjetra i količine oborina, povezuju se s pomoću izolinija (npr. izobara, izotermi, izonefa, izovela, izohijeta) kako bi se lakše uočile karakteristike vremena. Primjerice, s pomoću izobara određuje se položaj središta anticiklone i ciklone.

Sinoptička karta može biti dijagnostička (prikazuje postojeće stanje) ili prognostička (prikazuje očekivano stanje). Prva sinoptička karta osmišljena je i izrađena u Francuskoj 1855., tri mjeseca nakon što je, za opsade Sevastopolja, jaka oluja zahvatila i uništila većinu francuske flote na Crnome moru. (→ sinoptička meteorologija)

Citiranje:

sinoptička karta. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sinopticka-karta>.