struka(e): |
Eshin
grčki govornik i političar
Rođen(a): Atena, između 399. i 396. ili 391. i 389. pr. Kr.
Umr(la)o: Rod, 322. ili 315. pr. Kr.

Eshin (grčki Αἰσχίνης, Aiskhínēs), grčki govornik i političar (Atena, između 399. i 396. ili 391. i 389. pr. Kr.Rod, 322. ili 315. pr. Kr.). Zagovornik mira s Filipom II. Makedonskim i protivnik Demostenov. Zajedno s Demostenom bio je u poslanstvu koje je imalo isposlovati mir s Filipom 346. pr. Kr. Na Demostenove i Timarhove optužbe za izdaju odgovorio je protuoptužbom u govoru Protiv Timarha (Κατὰ Τιμάρχου, 345. pr. Kr.). Kada ga je dvije godine potom Demosten ponovno optužio u govoru O kršenju poslaničke dužnosti (Περὶ παραπρεσβείας), Eshin se obranio govorom istoga naslova. Na Ktezifontov prijedlog da se Demosten ovjenča na dionizijama zbog zasluga za Atenu, Eshin je ustao tužbom dokazujući kako je cijela Demostenova karijera bila pogubna po državu (Protiv Ktezifonta – Κατὰ Κτησιφῶντος, 330. pr. Kr.). Demostenov se odgovor tako dojmio porote da Eshin nije uspio prikupiti ni petinu glasova da izbjegne globu. Poražen, povukao se na Rod, gdje je poučavao govorništvo i držao deklamacije.

Eshin je uvjerljiv govornik, znalac pravne argumentacije, improvizacije i pripovijedanja, ali mu je slava potamnjela zbog usporedbe s Demostenom i zbog nepopularna političkoga držanja. Još u antici uvršten je u kanon desetorice atičkih govornika.

Citiranje:

Eshin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/eshin>.