struka(e): |

Oromo (Galla), narod u istočnoj Africi, nastanjen u Etiopiji (oko 27 milijuna pripadnika) te u sjevernoj Keniji (oko 440 000). Dijele se na mnogobrojne skupine i plemena (Tulama, Meča, Ilu-Babur, Arsi, Džarso, Babile, Borana i dr.). U Etiopiji čine 34,5% (2007) stanovništva i jedna su od dvije najveće etnolingvističke skupine u toj zemlji. Oromo su većinom nomadski stočari (južna Etiopija, sjeverna Kenija) i poljodjelci. Većinom su muslimani suniti (oko 55%) i kršćani monofiziti (Etiopska ortodoksna crkva), a manji je dio, uglavnom na jugu, zadržao starija, animistička vjerovanja. Izvorno su vjerojatno nastanjivali jugoistočnu Etiopiju, odakle su se proširili u XVI. st.

Jezik. Oromo je jezik kušitske grane afro-azijskih jezika, poznat i pod imenom gala. Govori se većinom u Etiopiji i sjevernoj Keniji. Dijeli se na veći broj narječja, koja se među sobom vrlo razlikuju iako dopuštaju međusobno razumijevanje. Blisko je srodan somalskomu jeziku. Poput većine afro-azijskih jezika i oromo je flektivan jezik složena suglasničkog sustava; razlikuje muški i ženski rod, a poredak je sintaktičkih kategorija S(ubjekt) O(bjekt) V (glagol).

Citiranje:

Oromo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/oromo>.