struka(e): |

granulacija (lat. granulatio).

1. Pretvaranje neke mase u sitna zrna, drobljenje, mrvljenje, zrnjenje; veličina zrna dobivena granulacijom; zrnatost.

2. U tehnologiji, pretvaranje mase u zrna milimetarskoga reda veličine. Granulirani materijal pogodan je za daljnju tehnološku uporabu (sorpcijski i filtracijski slojevi) i obradbu, sipak je, ne praši se, dovoljno je sitan (velike specifične površine) za lako otapanje, taljenje i sl. Često se u oblik granula prevode metali (npr. cink), polimerni materijali, farmaceutski i prehrambeni proizvodi (npr. tzv. instant kava, kakao). Postupak granulacije ovisi o vrsti materijala, pa se tako metalne granule mogu dobiti lijevanjem rastaljenog metala u hladnu vodu.

3. U zlatarstvu, način tvorbe ukrasa lemljenjem malenih zrnaca.

4. U astronomiji, pojava svijetlih zrna (granula) u Sunčevoj fotosferi, koja označavaju tople uzlazne plinovite česti, tj. elemente konvektivnoga prijenosa energije. Veličine su oko 1000 km. Hladni i tamniji intergranularni prostori silazni su elementi. Pojedina granula vidljiva je kraće od 10 min, a giba se vertikalno brzinom približno od 0,5 km/s.

5. U medicini, zrnato crvenkasto tkivo u području cijeljenja rane, građeno od novonastalih kapilara, mladoga vezivnoga tkiva i upalnih stanica. Nastaje obično onda kada rubovi rane nisu dovoljno priljubljeni. Ako su granulacije obilne i ne uklone se kirurški, zaostaju veliki ožiljci.

Citiranje:

granulacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/granulacija>.