struka(e): klasične književnosti
Ibik
grčki pjesnik
Regij, danas Reggio di Calabria, VI. st. pr. Kr.

Ibik (grčki Ἴβυϰος, Íbykos), grčki pjesnik (Regij, danas Reggio di Calabria, VI. st. pr. Kr.). Autor korskih pjesama o pothvatima heroja u tradiciji Stezihora, enkomijastične i homoerotske poezije. Aleksandrijski filolozi uvrstili su ga u kanon devet liričara i njegovu ostavštinu svrstali u sedam knjiga; očuvani su odlomci.

Ibikovi ždralovi, poslovičan izraz u značenju sve jednom iziđe na vidjelo. Prema legendi, na putu za Istamske igre Ibika su napali razbojnici. Umirući, opazi jato ždralova koji su slučajno onuda letjeli i pozove ih da ga osvete. Nedugo potom, dok su ubojice promatrali igre, jedan od njih opazi na nebu ždralove te u strahu poviče: »Evo Ibikovih osvetnika!« i tako se oda. Legenda počiva na pučkoj etimologiji (Ἴβυϰος: Ibik, ἴβυϰες: ždralovi), a motiv je korišten i u novovjekoj književnosti, npr. u Schillerovoj istoimenoj baladi Die Kraniche des Ibykus.

Citiranje:

Ibik. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ibik>.