TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Keti

Keti (stariji nazivi: Jenisejci, Jenisejski Ostjaci) starosjedilačka etnička skupina uz srednji i donji tok Jeniseja u Krasnojarskome kraju (Ruska Federacija); oko 1000 pripadnika. Tradicionalno su se bavili lovom, ribolovom i uzgojem sobova, a poslije su, vjerojatno od XVIII. st., počeli trgovati krznima, koja su većinom prodavali ruskim trgovcima. U novije se doba uglavnom bave uzgojem krznaša.

Jezik. Ketski je jedini do danas preživjeli jezik jenisejske porodice (koja se gdjekad svrstava u širu porodicu tzv. paleosibirskih jezika). Ketskim govori još dvije stotine ljudi oko srednjega toka Jeniseja u Sibiru. Za razliku od drugih jezika Sibira, ketski jezik ima razrađen sustav tonova (tonski akcent) te tri gramatička roda (muški, ženski i srednji). Glagolski sustav ketskoga jezika smatra se jednim od najsloženijih na svijetu (postoji slaganje sa subjektom i objektom u licu, rodu i broju).

Citiranje:
Keti. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 4. 12. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=31317>.