TRAŽI DALJE:
STRUKE:

krstaš

ilustracija
KRSTAŠ, bojni krstaš Seydlitz, 1913.

krstaš. 1. Veća jedrilica (duljine veće od 9,15 m, odnosno od 30 stopa), predviđena za višednevna krstarenja morem (→ jahta).

2. Oklopni krstaš, ratni brod jače oklopljen i opremljen topovima većega kalibra nego krstarica, ali od nje znatno sporiji. Prve oklopne krstaše sagradila je Rusija 1875. Tu klasu brodova najviše je razvila Francuska, koja je pod utjecajem doktrine »mlade škole« (jeune école) odustala od gradnje velikih i skupih oklopnjača, a prevlast na moru u borbi s Velikom Britanijom htjela je osvojiti velikim brojem manjih brzih krstarica i oklopnih krstaša. Francusku su slijedile i druge pomorske sile. Posljednji brod te klase bio je sagrađen 1908. Bio je to njemački oklopni krstaš Blücher.

3. Bojni krstaš. Prva tri bojna krstaša klase Invincible izgradila je Velika Britanija 1907. kao brodove debljeg oklopa i veće brzine od oklopnih krstaša. Pomorska bitka kraj Falklandskih otoka 8. studenoga 1914. i boj kraj Dogger Banka 24. siječnja 1915., u kojem je bio potopljen Blücher, nedvojbeno su dokazali da oklopni krstaši nisu dorasli modernim bojnim krstašima pa su se prestali graditi. U I. svjetskom ratu upotrebljavali su se za zaštitu pomorskih komunikacija, potporu i borbu protiv krstarica, topničke udare na obalu i gonjenje brodova koji su pokušavali probiti savezničku pomorsku blokadu. Između dvaju ratova počeli su ih zamjenjivati bojnim brodovima pa ih je na poč. II. svjetskog rata bilo samo 7 (Velika Britanija i Japan), a Amerikanci su tijekom rata izgradili još dva. Nakon rata su otpisani. – U vojno-pomorskoj terminologiji nikad se ne upotrebljava naziv krstaš, nego samo oklopni krstaš i bojni krstaš.

Citiranje:
krstaš. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 6. 12. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=34205>.