struka(e): fizika
Lissajous, Jules Antoine
francuski fizičar
Rođen(a): Versailles, 4. III. 1822.
Umr(la)o: Plombières-lès-Dijon, 24. VI. 1880.
ilustracija
LISSAJOUS, Jules Antoine, Lissajousove figure

Lissajous [lisažu'], Jules Antoine, francuski fizičar (Versailles, 4. III. 1822Plombières-lès-Dijon, 24. VI. 1880). Studirao u Parizu, Chambéryju i Besançonu. Poznat po istraživanjima u akustici i optici. Utemeljio optičku metodu mjerenja razlike frekvencija dvaju vibrirajućih tijela. Među ostalim, izumio i optički telegraf.

Lissajousove figure (Lissajousove krivulje), staze gibanja čestice koja istodobno izvodi dva međusobno okomita harmonička titranja oko iste točke. Iz općih jednadžbi za Lissajousove figure: x = a sin ω1t, y = b sin (ω2t + δ), vidljivo je da krivulja mora ležati u pravokutniku kojemu su stranice 2a i 2b. Oblik krivulje ovisi o međusobnom odnosu frekvencija ω1 i ω2, amplituda a i b i razlike faza δ. U posebnom slučaju, kada su frekvencije međusobno jednake, a razlika u fazi jednaka 0 ili π, krivulja se svodi na pravac. Ako je pak razlika faza π/2, krivulja poprima oblik elipse, a kružnica nastaje ako su i amplitude jednake. Kada frekvencije nisu jednake, nastaju složenije krivulje. Općenito, ako je omjer frekvencija ω1/ω2 racionalan broj, krivulja je zatvorena; u suprotnom krivulja ostaje otvorena i postupno ispunjava pravokutnik.

Citiranje:

Lissajous, Jules Antoine. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/lissajous-jules-antoine>.