struka(e): zoologija

melanizam (prema grč. μέλας, genitiv μέλανος: crn, taman), prekomjerna pigmentacija u pojedinih pripadnika neke, inače svjetlije pigmentirane životinjske vrste. To se zbiva najčešće u dlaci nekih sisavaca, perju ptica i ljuskicama leptira, a smatra se da može biti potaknuto velikom toplinom i vlagom kao čimbenicima okoline (npr. u nekih leptira kod kojih se javlja sezonsko dvoličje) te prirodnom selekcijom na osnovi genske mutacije (npr. crni leopard ili crni jaguar).

U doba intenzivnog industr. razvoja, zbog začađenja su se u zagađenim područjima proširile melanističke varijacije, a ta je pojava nazvana industrijski melanizam. Primjer je velika učestalost crne mutante noćnog leptira brezove grbice (Biston betularia var. carbonaria) u industr. središtu Manchestera. Ti su leptiri do prije stotinjak god. bili poznati ugl. kao svijetlo obojeni s po kojim crnim primjerkom u populaciji, dok od doba začađenja, zbog prirodne selekcije, prevladavaju homozigotne populacije crnoga fenotipa koje njihova crna boja, u začađenom okolišu, štiti od ptica što se njima hrane.

Citiranje:

melanizam. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/melanizam>.