struka(e):

mljevenje, operacija procesne tehnike koja primjenjuje vanjsku silu (gnječenje, udaranje i/ili trenje) za smanjenje čestica čvrstoga materijala do potrebne veličine. Uz drobljenje kao prvi stupanj, mljevenje je drugi stupanj usitnjivanja, kojim se čestice veličine 13 do 19 mm smanjuju na nekoliko milimetara, pa i manje. Mljevenje može biti suho ili mokro, šaržno ili kontinuirano. Šaržni su procesi u prvom redu manjega mjerila (obično 2,5 kg/s ili manje). Izbor uređaja ovisi o tvrdoći i meljivosti materijala koji se usitnjava te o željenim svojstvima proizvoda mljevenja (npr. raspodjela veličina čestica), a na temelju redukcijskog omjera (omjera veličina ulaznih i izlaznih čestica) zaključuje se o potrebi mljevenja u više stupnjeva. (→ mlin)

Citiranje:

mljevenje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mljevenje>.