struka(e):
Möbius, August Ferdinand
njemački matematičar i astronom
Rođen(a): Schulpforta, 17. XI. 1790.
Umr(la)o: Leipzig, 26. IX. 1868.
ilustracija
MÖBIUS, August Ferdinand, Kleinova boca
ilustracija
MÖBIUS, August Ferdinand, Möbiusova ploha

Möbius [mø:'bius], August Ferdinand, njemački matematičar i astronom (Schulpforta, 17. XI. 1790Leipzig, 26. IX. 1868). Doktorirao je (1815) na Sveučilištu Halle u Wittenbergu, a od 1816. bio sveučilišni profesor u Leipzigu i ravnatelj tamošnje zvjezdarnice. U svojem glavnom djelu Težišni račun (Der baryzentrische Calcul, 1827) uveo je s velikim uspjehom nov način obradbe geometrijskih problema, koristeći se pojmom težišta u geometrijske svrhe.

Möbius se bavio proučavanjem pravčastih ploha. Najpoznatiji je po pronalasku jednostavnoga primjera jednostrane plohe, tzv. Möbiusove plohe. Neovisno o Möbiusu, tu je plohu proučavao i njemački matematičar Johann Benedikt Listing. Slična je tvorevina i Kleinova boca (→ klein, felix). Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Möbius) i matematički objekti važni u projektivnoj geometriji i teoriji brojeva: Möbiusova funkcija, Möbiusova formula inverzije te Möbiusova mreža.

Citiranje:

Möbius, August Ferdinand. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mobius-august-ferdinand>.