STRUKE:

mošusno govedo

ilustracija
MOŠUSNO GOVEDO, Ovibos moschatus

mošusno govedo (muškatni bik; Ovibos moschatus), govedo iz por. šupljorožaca (Bovidae). Tijelo mu je pokriveno gustom smeđom dlakom. Noge, njuška i sredina leđa bijele su boje. Rogovi pri osnovi pokrivaju cijelo čelo, a onda se suzuju i postrance izvijaju. Mošusno govedo dugo je do 2,2 m, teško 220 do 400 kg. Za parenja mužjak jako zaudara po mošusu. Odrasla goveda u opasnosti naprave obrambeni krug, štiteći mlade u sredini. Nakon brjeđosti od 34 do 36 tjedana ženka teli 1 do 2 mlada. Hrane se travom, mahovinom, arktičkim raslinjem. Žive u manjim stadima u sjev. Kanadi, po arktičkim otocima i na sjev. Grenlandu. Žive 20 do 25 godina. U ledeno doba mošusno govedo živjelo je u Sibiru, u Europi do Dunava i Pireneja te u Sjevernoj Americi do Meksičkoga zaljeva. Nakon ledenoga doba u Europi je izumrlo, a na Aljasci je istrijebljeno pol. XIX. st. Zbog meke, tanke donje vune zvane qiviut, koje godišnje odbace do 3 kg, 1954. udomaćeno je u Kanadi.

Citiranje:
mošusno govedo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 15. 6. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=42106>.