struka(e):

nebeska sfera, sfera koju promatrač zamišlja oko sebe na proizvoljno velikoj udaljenosti i na koju, iz svojega položaja u središtu sfere, projicira položaj nebeskih objekata.

Nebeska sfera se, zbog Zemljine vrtnje, jednom u 24 sata okrene oko nebeskoga pola, od istoka prema zapadu.

Gledano golim okom, zvijezde na nebeskoj sferi zadržavaju uvijek iste međusobne položaje, a gibaju se jedino planeti, Sunce, Mjesec i kometi. Međunarodni astronomski savez (IAU) je 1928. podijelio nebesku sferu na 88 zviježđa.

Glavne točke, pravci i kružnice nebeske sfere

Vertikala je pravac djelovanja gravitacijske sile u stajališnoj točki promatrača, probada nebesku sferu u dvije točke: zenit koji se nalazi iznad promatrača i nadir koji se nalazi ispod promatrača i nije mu vidljiv.

Astronomski horizont je velika kružnica nastala presjekom nebeske sfere i ravnine koja prolazi stajalištem promatrača, a okomita je na vertikalu.

Nebeski pol je točka u kojoj Zemljina rotacijska os probada nebesku sferu.

Nebeska os (svjetska os) je os na kojoj leži Zemljina os vrtnje i koja nebesku sferu probada na sjevernome i južnome nebeskom polu.

Nebeski ekvator je velika kružnica na nebeskoj sferi nastala presjekom nebeske sfere i ravnine Zemljina ekvatora.

Nebeski meridijan je projekcija zemaljskoga meridijana na nebesku sferu.

Dnevne kružnice (dnevne paralele) su kružnice usporedne s nebeskim ekvatorom po kojima se, kao posljedica Zemljine rotacije, tijekom dana gibaju nebeski objekti od istoka prema zapadu.

Ekliptika je velika kružnica na nebeskoj sferi kojom putuje Sunce tijekom godine. Nagnuta je pod kutom od 23°27′ prema nebeskom ekvatoru, koji siječe u proljetnoj i jesenskoj točki. Ekliptika je i ravnina kojom Zemlja (točnije baricentar sustava Zemlja–Mjesec) obilazi oko Sunca.

Koordinatni sustavi

Pri određivanju položaja tijela na nebeskoj sferi rabe se sferni koordinatni sustavi koji se sastoje od osnovne ravnine s kružnicom te na nju okomite kružnice. Ovisno o odabiru objekta s kojim je povezana osnovna ravnina, razlikuju se: horizontski koordinatni sustav, ekvatorski koordinatni sustav, ekliptički koordinatni sustav i galaktički koordinatni sustav.

Primjerice, u horizontskom koordinatnom sustavu (link ide prema gore) astronomski horizont dijeli nebesku sferu na vidljivu hemisferu i hemisferu ispod horizonta, a u ekvatorskom koordinatnom sustavu (link ide prema gore) nebeski ekvator dijeli nebesku sferu na sjevernu i južnu hemisferu.

Koordinatni sustavi na nebeskoj sferi

koordinatni sustav osnovna ravnina početna točka koordinate
ekvatorski nebeski ekvator proljetna točka rektascenzija i deklinacija
ekliptički ekliptika proljetna točka ekliptička dužina i ekliptička širina
horizontski astronomski horizont sjeverni pol azimut i altituda
galaktički galaktički ekvator središte galaktike galaktička dužina i galaktička širina
Citiranje:

nebeska sfera. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/nebeska-sfera>.