struka(e): njemačka i germanofonske književnosti | glazba
Neidhart
njemački pjesnik
XIII. st.

Neidhart [nại'thart], njemački pjesnik (XIII. st.). Točniji biografski podatci o njemu nisu sačuvani; vjerojatno je, poput W. von der Vogelweidea, bio putujući pjevač neplemićkoga podrijetla iz južne Njemačke. Književni je inovator čije su pjesme snažno utjecale na srednjovjekovno pjesništvo Minnesanga, ali i na druge vrste. On tu tipičnu formu sadržajno i formalno obogaćuje unoseći u nju humoristične i satirične elemente iz seoskoga života. Sačuvano je oko 140 njegovih pjesama iz razdoblja od 1210. do 1237. Smatra se da je od 55 pronađenih melodija na Neidhartove tekstove samo 17 tekstova izvornih, dok su ostali nastali nakon 1400. Pjesme se tekstovno-psihološki i glazbeno dijele na tzv. ljetne (Sommerlieder) i zimske (Winterlieder). Ljetne su pjesme ekstrovertirane i često plesne naravi, a zimske deklamatorne i samoironične na račun osiromašena viteštva.

Oblik pjesnikova imena Neidhart von Reuental, koji je preuzet iz osnovnog izdanja Moriza Haupta (1858), u rukopisima se pojavljuje samo kao ime lirskoga protagonista, a ne kao ime pjesnika.

Citiranje:

Neidhart. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/neidhart>.