TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Neneci

Neneci (stariji nazivi: Samojedi, Juraki), narod u Ruskoj Federaciji nastanjen u krajevima između Bijeloga mora i poluotoka Tajmira. Oko 45 000 Neneca živi uglavnom u Jamalo-nenečkom autonomnom okrugu u Tjumenjskoj oblasti, Nenečkom autonomnom okrugu u Arhangeljskoj oblasti i Tajmirskom autonomnom okrugu (autonomni okrug Dolgana i Neneca) u Krasnojarskome kraju. Kulturno i jezično razlikuju se tzv. šumski Neneci i Neneci tundre, koji žive u sjevernijim krajevima. Tradicionalno su se bavili uzgojem sobova, ribolovom i lovom na morske sisavce. Pod pritiskom države napustili su nomadski način života, a nakon II. svjetskog rata počeli su se sve više zapošljavati i u industriji.

Jezik. Nenecki jezik (poznat i pod imenom jurački) pripada u samojedsku granu uralske jezične porodice. Njime govori oko 22 000 ljudi u sjeverozapadnom Sibiru, od ušća Sjeverne Dvine do ušća Jeniseja, a većina je govornika dvojezična te uz nenecki govori i ruski. Ima tri dijalekta (zapadni, istočni i središnji), no razlike među njima razmjerno su malene. U fonološkom sustavu ističe se oprjeka između palataliziranih i nepalataliziranih suglasnika, a u morfologiji razrađen padežni sustav s nekoliko lokalnih padeža, kao u većini uralskih jezika.

Citiranje:
Neneci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 25. 6. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=43360>.