struka(e): |
Polo, Marko
istraživač i putopisac
Rođen(a): Venecija ili Korčula, 1254.
Umr(la)o: Venecija, 8. I. 1324.
ilustracija
POLO, Marko
ilustracija
POLO, Marko, Markov otac i stric pred Kublaj-kanom, 1275. ilustracija iz Knjige svjetskih čudesa, Pariz, Bibliothèque nationale de France
ilustracija
POLO, Marko, putovanja 1271-95.

Polo, Marko (tal. Marco), istraživač i putopisac (Venecija ili Korčula, 1254Venecija, 8. I. 1324). Pretpostavka o Polovu rođenju u Korčuli zasniva se na jednom dokumentu iz XV. stoljeća po kojem je obitelj Polo podrijetlom iz Dalmacije. Markov otac Niccolò i stric Matteo, poduzetni trgovci s Istokom, prevalili su između 1261. i 1269. put do Kine, priključivši se izaslanstvu koje je perzijski kan Hulagu slao mongolskomu velikom Kublaj-kanu, koji je tada imao svoju prijestolnicu u Khanbaliqu (Peking). Iz Kine su se vratili kao Kublaj-kanovi izaslanici papi, s pismom u kojem kan moli da mu se pošalju učeni ljudi, koji bi poučavali u njegovu carstvu. Kada su 1271. krenuli na svoje drugo putovanje s papinim odgovorom, prateći dva dominikanca u Kinu, priključio im se i Marko. Morem su putovali do sirijske obale (İskenderunski zaljev), kopnenim putem do Hormuza, preko Kermana do Balka, pa uz gornji tok Amu-Darje do Pamirske visoravni. Nastavili su između Tibeta i Lop Nura, prešli Gobi i 1275. stigli kanu Kublaju. Marko je postao kanov pouzdanik i ostao u njegovoj službi 17 godina, proputovavši mnoge krajeve Dalekog istoka (sve do Mjanmara i Vijetnama), upoznavši jezike i običaje različitih naroda. God. 1292. pružila se putnicima prilika za povratak, kada je izaslanstvo pratilo mongolsku princezu kao nevjestu perzijskom kanu Arghunu. Venecijanci su krenuli morem uz obalu Indokine, Sumatre, Nikobara, Ceylona i zapadne Indije do Hormuza, a zatim, otprativši princezu do Tabriza, preko Trabzona i Carigrada stigli potkraj 1295. u Veneciju. God. 1298. Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova kraj Korčule, gdje je bio zarobljen. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustichellu iz Pise, koji ih je zabilježio na francuskom jeziku u djelu Knjiga svjetskih čudesa (Livre des merveilles du monde), poslije poznatom pod nazivom Milijun (tal. Milione). Od XIV. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za geografske karte Azije (Laurentinski portulan iz 1375), a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španjolske, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

Citiranje:

Polo, Marko. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/polo-marko>.